'Jadral: Unfulfilled Factory' Exhibition Opening

U Edukacijskoj dvorani Narodnog muzeja Zadar je – od 28.11. do 15.12. – održana studijska izložba pod nazivom “Jadral: neostvarena tvornica”. Izložbu je u suradnji sa SF:iusom realizirao Narodni Muzej Zadar, a prema autorskom konceptu povjesničara umjetnosti Ante Orlovića.

Tvornica Jadral za preradu boksitne rude u glinicu, u pogon je puštena 1977. godine, a prostirala se na teritoriju od 35 hektara na visoravni iznad grada Obrovca. Zbog niza propusta pri koncepciji projekta, tvornica je prestala s radom već četiri godine nakon otvorenja.

Izložba “Jadral: neostvarena tvornica” prikazom fotografija, videa i novinskih članaka čini vizualni narativ koji prati povijest tvornice od same ideje i izgradnje do konačna propadanja.

Život je ovog prostora opisan fotografijama Ante Brkana snimljenima za potrebe Narodnog lista koji u razdoblju izgradnje, objavom niza reportaža, aktivno prati i pohvaljuje nastanak impozantnog tvorničkog pogona nadomak Obrovca. Prebrzo zanemareni i neiskorišteni pogoni, kao i okolni prostor, od obustave proizvodnje do danas ostaju velikim dijelom oblikovani prirodnim procesima i organizirani poput arheološkog parka skulptura – scenografije s ostacima industrijskih građevina.

Otvorenje izložbe održano je u ponedjeljak, 28. studenog 2022. godine u 19 sati u Edukativnoj dvorani Kneževe palače uz prisustvo mnoštva lokalne publike. 

Pročitajte više u našem četvrtom izdanju Biltena (ne)ispričanih priča i tekstu Ante Orlovića
+ download fanzine

Izvor fotografija: Narodni Muzej Zadar

Autor izložbe: Ante Orlović. 

Produkcija novomedijske instalacije u sklopu izložbe (video): Vjeran Vukašinović + autori videa: Dafne Berc i Dino Belamarić

Realizacija: SF:ius u suradnji s Narodnim muzejom Zadar.

Program je realiziran uz potporu Ministarstva Kulture i Medija RH te Zaklade Kultura Nova.