Konferencija Pokreti Nostalgije

U četvrtak i petak, 15.-16.12.2022. održala se interdisciplinarna konferencija Pokreti Nostalgije / Nostalgia Movements u prostorima Multimedijalnog Instituta i preko Zoom platforme.

U dvakonferencijska dana održano je šesnaest izlaganja uključujući dva plenarna razgovora, predavanja sudionika iz Hrvatske, Italije, Španjolske, Ekvadora, Poljske, Kanade, SAD-a i Nizozemske; u hibridom formatu on-site/on-line izvedbe programa u otvorenom je pristupu bio i Zoom session putem kojeg su – u ukupnom trajanju dužem od deset sati – zainteresiranoj javnosti bile dostupne sve sjednice održane u prostorijama Multimedijalnog Instituta.

Predavanja u četiri izlagačke sekcije bila su popraćena performansom Juraja Šantorića, pop-up izložbom te razgovorom s umjetnicima Ivanom Ljubičić, Teutom Gatolin, Dafne Berc i Jurajem Šantorićem kao posljednjom sekcijom konferencije u petak 16.12. u trajanju od 12:30 do 15 sati u prostorijama Multimedijalnog Instituta, a nakon čega je kroz neformalni razgovor i druženje zaključena konferencija.

Sva su izlaganja i umjetnički radovi povezani u cjelinu kroz predstavljanje multimedijalnog uratka Dafne Berc i razgovor o dosadašnjim aktivnostima na projektu In Memoriam Urbanity 2.0 kao i perspektivama za razvoj projekta kroz tematsku cjelinu fenomenologije prostora oko koje će se konceptualizirati konferencija Pokreti Nostalgije sljedeće godine.

Selekciju radova izvršio je međunarodni znanstveni odbor s članovima iz Slovenije, Čilea i Hrvatske, a u nastavku će programa odabrati i recenzirati radove za predstojeću publikaciju u otvorenom pristupu pod radnim naslovom „Nostalgia Movements – visualizing the past through spectacular present”.

Poziv za radove dostupan je na PhilEvents: Upcoming Events in Philosophy.

Organizacija: SF:ius i Centar za Vizualne Studije [uz podršku Multimedijalnog Instituta MaMa, Zagreb]
Organizacijski odbor: Tomislav Augustinčić, Layla Munitić, Dafne Berc, Ivor Glavaš
Znanstveni odbor: Dario Vuger, dr.sc. Luciano Basauri, dr.sc. Andrej Božić, dr.sc. Blaženka Perica, dr.sc. Mirela Ramljak Purgar, Igor Loinjak, dr.sc. Krešimir Purgar
Produkcija i tehnička realizacija događanja drugog dana konferencije: Vjeran Vukašinović
Tehnička podrška i organizacija on-line događaja prvog dana konferencije: Ivor Glavaš

Konferencija Pokreti Nostalgije dio je aktivnosti na projektu In Memoriam Urbanity 2.0 koji financijski podržava Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.