Naslijeđe planinarskih transverzala s tematikom NOB-a u Hrvatskoj

Udruga SF:ius​ ​-​ ​Socijalni​ ​rub:​ ​zanimljive​ ​neispričane​ ​priče​ i planinarsko društvo Izletnik​ ​pozivaju sve zainteresirane da se prijave za sudjelovanje u interdisciplinarnim radionicama “Naslijeđe planinarskih transverzala s tematikom NOB-e u Hrvatskoj”.

Radionice će biti popraćene s jednodnevnim planinarskim izletima.Transverzalama se nazivaju dobro trasirane i markirane planinarske staze povezane kontrolnim točkama. Sadržavaju prirodni, povijesni i/ili kakav drugi značaj opisan u dnevnicima uz koje se tiskaju vodič i karta a trasiraju ih i održavaju pojedine planinarske organizacije. U dnevnik se otiskuju ​žigovi s kontrolnih točaka ili prilažu fotografije “transverzalaca” s prepoznatljivim obilježjima kontrolne točke, te se na temelju ovih dokaza izdaju uvjerenje i značka o savladanom zadatku.

Pri trasiranju se vodi računa da put bude zanimljiv s geografskog, historijskog i planinarskog gledišta te da bude opremljen planinarskim objektima kako bi se privukao ​što veći broj planinara i time unaprijedio lokalni turizam. SFRJ je poticala i subvencionirala planinarska društva koja su organizirala pohode i trasirala rute prema kretanju jedinica NOB-e i redoslijedu oslobađanja pojedinih mjesta. Omasovljenjem planinarstva rastao je i broj transverzala a mnoge su u trasu uključivale autentična mjesta i spomenike posvećene NOB-i. Na ovaj način planinarska društva zadužena za održavanje transverzala ujedno su brinula o spomenicima i spomen-obilježjima na slabije dostupnim područjima. Nakon raspada SFRJ, planinarske transverzale na temu NOB-e su deaktivirane ili preimenovane. Poticaj za organizaciju i održavanje ovih radionica i izleta bio je da teorijski i praktično sagledamo sadašnje stanje planinarskih transverzala s tematikom NOB-a u Hrvatskoj.

Aktivnosti će se realizirati u studenom 2017. godine a uključivat će teorijski i praktični dio – predavanja o metodama zaštite i upravljanja spomenicima NOB-a u kontekstu osnivanja planinarskih transverzala, te planinarskim izletima s vježbama planinarske kartografije na izvornim lokacijama transverzala. Održat će se tri radionice u tri termina te će svaki termin uključivati obilazak jedne transverzale ili njenog dijela: “Partizanski put po Medvednici”, “Put kalničkih partizana” i “Petrova gora”.
Sudionicima radionice bit će osigurani troškovi prijevoza na izlete, a od sudionika se očekuje da ponesu odgovarajuću opremu te dovoljno hrane i vode za jednodnevni izlet. Sudionici moraju biti punoljetni i odgovorno se ponašati u prirodi. Prijava mora sadržavati ime i prezime, godinu rođenja, planinarsko društvo (nije obavezno biti član PD Izletnika niti bilo kojeg drugog planinarskog društva; no minimalno iskustvo u planinarenju i kretanju u planini je poželjno), kontakt mobitel, mail adresu, ​željeni termin/transverzalu i nekoliko rečenica o motivaciji za prijavu.

Prijaviti se možete na sfius@sfius.org do 02.11.2017.
Broj sudionika je ograničen.

2. Radionica “Put kalničkih partizana”
termin izleta: 05.11. 2017.
3. Radionica “Petrova gora”
termin izleta: 12.11. 2017.