Radionice poslovnih modela na Cipru i u Portugalu

U sklopu Erasmus+ projekta Knowledge Alliance for Evidence Based Urban Practices (KAEBUP) održane su radionice poslovnih modela (Business Models Workshop) na Cipru i u Portugalu.

Prva radionica održana je od 26.-29. travnja u Nikoziji. U četiri intenzivna dana aktivnosti sudionici iz profesionalnih organizacija, sveučilišta te studenti iz Italije, Portugala, Brazila, Turske, Hrvatske i Cipra upoznali su se s ključnim terminima i procesima oblikovanja poslovne ideje u poslovni model.

Kroz niz predavanja, radionica i terenskih istraživanja sudionici su naučili na koji način poslovni modeli uspješno unaprjeđuju rad nevladinih i profesionalnih organizacija u području urbanizma, arhitekture i održivog razvoja. Cilj je radionice bio kroz teorijska predavanja i praktični rad (learn through practice) u grupama u kontroliranom okruženju (sandbox) razviti poslovnu ideju u jasan i artikuliran poslovni model. Jednu od dvije grupe vodio je Dario Vuger koji je bio SF:iusov predstavnik u obje radionice. Sudionici su posjetili lokaciju realizacije urbanističkog masterplana (masterplan urbanističke cjeline Verengaria u mjestu Limassol) na kojem radi ALA Planning Partnership, jedan od partnera u KAEBUP konzorciju; nevladinu organizaciju Urban Gorillas koji su sudionike detaljnije upoznali s inovativnim projektima u Nikoziji, posebice posjetom centru izvrsnosti za istraživanje i razvoj CYENS te prostorijama još jedne nevladine organizacije posvećene održivom razvoju i energetskoj obnovi, Cyprus Energy Agency.

Druga radionica održana je od 26.-29. srpnja u Portu. Kao nastavak prve radionice, sudionici su se pobliže upoznali s načinom oblikovanja poslovne ideje s polazišta tzv. value proposition design te neposrednih oblika istraživanja u zajednici adoptirajući ideje i metode iz društveno-humanističkih znanosti, ponajprije antropologije, sociologije i psihologije.

Uz predavanja, studije slučaja i grupni rad, sudionici su posjetili arhitektonski ured André Dias Araújo – AD gdje je organizirano stručno vodstvo kroz dvije povijesne palače u centru Porta: jedne obnovljene zgrade zaštićene kao kulturno dobro te stavljene u uporabu kao arhitektonski ured s dizajnerskim boutique apartmanima za najam te trenutno neobnovljene povijesne palače koja se nalazi uz obnovljenu zgradu. Njeno zatečeno stanje komparativno je značajno za razumijevanje obnove zgrade u kojoj se trenutno nalazi ured AD.

Sudionici su imali priliku sudjelovati i u ‘turističkom’ razgledavanju grada ‘s ruba’ kroz predstavljanje projekta The Worst Tours gdje su se upoznali s problemima urbanog razvoja Porta i okolice na razmeđi kulturne, turističke te političko-ekonomske problematike.

Ishod radionice bio je provođenje aktivnosti istraživanja (opservacijom i intervjuom) i identificiranja problema kulturnog i baštinskog turizma u Portu te grupno predstavljanje rezultata u skladu s Value Proposition Design predloškom.