“Urbanistička instalacija: manifesto”- istraživanje

Pojam “urbanistička instalacija” uvodimo u svrhu definiranja funkcionalno-simboličkog koncepta specifičnog formata uprizorenja urbanističko-arhitektonskih problematika uz pomoć novomedijskih umjetničkih alata.
Specifičnost te instalacije pokušaj je deobjektifikacije granica izložbenog postava u odnosu na problematiku; pokušaj njenog izmještanja iz realnog okruženja, odnosno pokušaj stvaranja instalacije koja prelazi u trajno izloženu urbanističku konstelaciju u javnom prostoru, čije komponente kontinuirano proizvode umjetnički, refleksivno-analitički i kontemplativni učinak.
Aktivnost se u ovoj fazi bazira na arhivističkom istraživanju rada pojedinih talijanskih i francuskih urbanista koji su dekonstrukcijom društveno-prostornih fenomena uspjeli ukomponirati njihove pojedine aspekte i/ili elemente u formu prostornih instalacija. Istraživanje također uključuje interdisciplinarno čitanje srednjeeuropskog brehtovskog kazališta i pripadajućih scenografskih uprizorenja, sve u svrhu klarifikacije samog pojma.
U planu je do kraja 2020. stvarati mrežu teoretičara i stručnjaka iz područja arhitekture, umjetnosti, urbanizma koji se bave konceptom umjetničke instalacije, pripremiti materijale i teme te osmisliti koncept istoimenog stručnog skupa ili konferencije.