Zlatna obala, Maša Seničić

DOGAĐANJA, IZLOŽBA, VIJESTI 27/10/2020, 19:00 – 31/10/2020, 15:00

’Zlatna obala’ je multimedijalni i transdisciplinarni projekt koji se temelji na studijama sjećanja – prije svega oslanjajući se na ideju napetosti između pamćenja i povijesti, dok izložba koja je iz njega izašla paradoksalno predočava sakupljena sjećanja i iskustva u vidu klasičnog muzeološkog kronološkog narativa. Tok izložbe predstavlja hod kroz desetljeća hotela ‘Zlatna obala’, od 1970. do 2013. godine, poeziju i politiku propadanja: turističkog diskursa, nekoliko država i konkretnog lokaliteta okruženog bujnom južno mediteranskom vegetacijom.

Zlatna obala, Maša Seničić, fotografija

Tematski, svi se materijali ujedinjuju oko crnogorskog hotelsko-turističkog kompleksa u Sutomoru – Hotela Inex, ‘Zlatne obale’, koji je paradigmatski primjer turističkog objekta mišljenog da bude destinacija visokog kvaliteta: od bungalova među brojnim planski zasađenim vrstama biljaka, preko restorana na krovu i bazena s morskom vodom, pa sve do kuglane, kina i proslava Novih godina na kojima je sviralo po tri benda istovremeno. Naknadno se ovaj hotel, kao i brojni drugi sličnog kapaciteta i ambicija, razvijao i propadao paralelno s društveno-političkim okolnostima. Nakon preživljenog zemljotresa 1979. godine na neuzdrmanim temeljima, “Zlatna obala” će nakon raspada Jugoslavije sasvim izgubiti na grandioznosti, a unutrašnji rad hotela na poboljšanju vlastitih mogućnosti postat će sve rjeđi. Tijekom 90-ih bazen je zatvoren, a gosti hotela umjesto dobrostojećih zapadnoeuropskih turista postaju isključivo obitelji iz jugoistočne Europe.

Izložba ‘Zlatna obala’ pokušava pozicionirati doslovnu i figurativnu arhitekturu privatnog naspram snažnog političkog i sociološkog konteksta. Ova dva spajaju se u diptih koji, u značenjskom i formalnom smislu, autoricu okupira pri kreiranju i mišljenju projekta. Tako se i srž ovog hibridnog istraživačkog rada nalazi u dihotomiji javno dostupnih sadržaja (agencijske ponude / turistički prospekti / novinski članci / javni pozivi) i privatne arhive, odnosno obiteljskih sjećanja.

Otvorenje izložbe održat će se u utorak u 19h u GMK

Autorska vodstva izložbom održat će se 28., 29., i 30. listopada (srijeda, četvrtak i petak) u 18 sati te u subotu, 31. listopada u 12 sati.

S obzirom na epidemiološku situaciju, broj će posjetitelja na vodstvima biti ograničen pa molimo sve zainteresirane da svoje sudjelovanje prijave na email adresu: sfius@sfius.org

Izložba je otvorena od 27. do 31. listopada i to od utorka do petka od 14 – 20h te subotom od 10 – 15h

Izložbu i projekt organizirala je udruga SF:ius – zanimljive neispričane priče.