Field research and recording in Ivanić-Grad

SF:iusov je tim 8.6.2022. posjetio Ivanić-Grad u Zagrebačkoj županiji i na više lokacija u centru grada te široj okolici – Šarampovu i Lipovcu Lonjskom – obavio istraživanje u sklopu programa Priče s ruba, programske linije Kustoski program; razvoja kustoskih koncepata u smjeru promišljanja, historijalizacije i memorijalizacije spomeničke baštine iz razdoblja Narodno Oslobodilačke Borbe, kao i analize prostora te urbanih sklopova unutar kojih se spomenici pronalaze danas. Kroz razgovore s lokalnim stručnjacima i slojevitim terenskim snimanjem planira se produkcija jedinstvenih interpretacijskih predmeta – multimedijskih ekologija – koji će biti dio odgovora na pitanje u kojoj mjeri muzej danas može biti generator didaktičkih trendova ne samo u smislu kulturnog i povijesnog obrazovanja, već i onog kritičkog, a napose umjetničkog.

Daljnja terenska snimanja obaviti će se kroz lipanj i srpanj, a nakon čega slijede razgovori s nezavisnim istraživačima i muzejskim profesionalcima upoznatim s lokalitetima i njihovom problematikom. U sklopu aktivnosti SF:iusov će tim digitalizirati i dokumentirati vrijedne predmete pronađene kroz istraživanje od kojih se posebno ističe monografija Spomenici Revolucije Općine Ivanić-Grad, a koji će biti umreženi i kontekstualizirani s već digitaliziranim izvorima u otvorenom pristupu drugih istraživačkih mreža.

Jedna od lokacija na terenskom istraživanju bili su cestovni i željeznički most preko rijeke Lonje u mjestu Lipovec Lonjski, na granici općine Brckovljani i općine Kloštar Ivanić gdje se nalazi Spomenik Moslavačkom partizanskom odredu autora Zorana Bakića – sina Vojina Bakića – koji je izradila Tvornica Metalnih Proizvoda i Konstrukcija iz Ivanić-Grada 1988. godine, danas IMPK d.o.o.

Teren su posjetili snimatelj i vizualni antropolog Ivor Glavaš, arhitektica i urbanistica Dafne Berc te kustos i koordinator programa Dario Vuger.