KAEBUP: Završena studentska praksa u SF:ius-u

U okviru projekta The Knowledge Alliance for Evidence-Based Urban Practices (KAEBUP), SF:ius je kao partnerska organizacija ugostio Anu Mariju Pacetti sa sveučilišta u Portu i Mariosa Tsangarisa sa Sveučilišta u Cipru tijekom razdoblja od 5. srpnja do 1. rujna 2023. Ova praksa je bila središnja točka KAEBUP-a, usmjerena na stvaranje međunarodne obrazovne metode i postavljanje novih standarda u urbanističkom planiranju.

Tijekom prakse, studenti su temeljito proučavali povijest urbanog razvoja Zagreba, analizirajući suvremene socioekonomske i urbanističke uvjete različitih gradskih četvrti, uključujući i Martinovku, smještenu između središta grada i rijeke Save. Fokus je bio na analizi izazova koje suvremeni uvjeti postindustrijskog urbanog razvoja predstavljaju za ovu četvrt, čiji je urbanistički koncept započet tijekom 1960-ih.

Studenti su sudjelovali u različitim fazama istraživanja, uključujući intervjue s lokalnim stanovnicima, terenska istraživanja i aktivnosti zajedničkog učenja. Koristili su različite metode, uključujući elemente iz pokreta Situacionističke internacionale i Unitarnog urbanizma. Ova studija slučaja rezultirala je publikacijama koje su predstavile rezultate istraživanja urbane morfologije Martinovke, primijenjene metodologije te prijedloge za daljnja istraživanja. Ove publikacije služe kao osnova za dijalog između stručnjaka i lokalne zajednice, doprinoseći razumijevanju stvarnih problema urbanističkog planiranja i arhitektonskog projektiranja.

Praksa je također potaknula različita konceptualna rješenja kroz umjetničke i kreativne metode komunikacije. SF:ius je doprinio razvoju multidisciplinarnih metoda za poučavanje u istraživačkom urbanističkom području te potaknuo dijalog između akademske teorije i praktične primjene u arhitekturi.

Osim toga, tijekom prakse su razvijene inovativne metodologije i pristupi urbanim studijama s posebnim fokusom na lokalnu zajednicu, društvenu dinamiku i urbanu stvarnost. Ta nova znanja i pristupi bit će integrirani u Sustainable Toolkit for the Assessment of Master Plans (STAMP), online alat namijenjen stručnjacima iz područja arhitekture i urbanizma te akademicima i stručnjacima u javnom i privatnom sektoru. STAMP omogućuje detaljnu analizu održivosti različitih urbanističkih planova, s naglaskom na socijalnim, ekonomskim i ekološkim aspektima.

U zaključku, ovaj projekt je obogatio razumijevanje urbanih izazova u Zagrebu, pridonio je novim metodama istraživanja i obrazovanja te unaprijedio dijalog između stručnjaka i lokalne zajednice. Ove aktivnosti su ključne za stvaranje održivijih i funkcionalnijih gradova u budućnosti.


Projekt je sufinanciran iz programa Erasmus+ Europske unije.