Razgovor s Dafne Berc i Dinom Belamarićem

U suradnji s književnim klubom Booksa, u parku ispred Bookse održat će se predstavljanje projekta OZDRAVLJIVANJE TERITORIJA Nº2: MOLAT.

OZDRAVLJIVANJE TERITORIJA Nº2: MOLAT novomedijska je produkcija s e-publikacijom koja predstavlja rezultate višedisciplinarnog istraživanja i radionice spekulativnog urbanističkog diskursa. Rezultat je suradnje SF:iusa s arhitektima Dafne Berc i Dinom Belamarićem, koji od 2016. kontinuirano rade na analitici ozdravljivanja teritorija, razvoju urbanističkih instalacija i performativnih izlaganja.

Istraživanje se bavilo prostorom bivšeg fašističkog logora u uvali Jazi na otoku Molatu koji je postojao između 1941. i 1943. godine i čije se posljedice na društveno-prostornu konstelaciju Molata osjećaju do danas. Kao element guste mreže fašističkog pogona smrti na sjevernodalmatinskom području, logor je zauzimao velik i ujedno i najatraktivniji dio relativno malog otoka te kapacitetom od oko 3000 zarobljenika i s preko 800 ubijenih uvelike nadmašivao dotadašnji kapacitet otoka. Međutim, u geomorfološkom smislu teritorij uvale Jazi oduvijek predstavlja vrijedan prostorni resurs, ne samo Molata već i zadarskog arhipelaga kojem Molat pripada. Osim što je jedan od glavnih pristupa otoku morskim putem, uvala Jazi se već dugi niz godina koristi kao svima dostupno kupalište koje su otočani postepeno sami uredili, kao važan i jedan od rijetkih neformalnih prostora za društveno okupljanje i rekreaciju. Kao takav, teritorij bivšeg logora a današnjeg kupališta predmet je mikrokolonizacijskih prostornoplanerskih aspiracija. Sukladno predominantnoj konstelaciji kapitalističkih proizvodnih odnosa, posljedica takve eksploatatorske logike upravljanja teritorijem je narušavanje njegove društveno-ekonomske održivosti i otoku svojstvenog identiteta. 

U predstavljanju će sudjelovati arhitekti Dafne Berc i Dino Belamarić te etnolog i kulturni antropolog Tomislav Augustinčić. U produkciji su sudjelovali i Iva Jelinčić, Marko Sančanin, Josipa Lulić, Paula Marinović, Dinko Kreho, Marin Berović, Ena Jurov, Ena Grabar i Tihana Pupovac

DAFNE BERC arhitektica je specijalizirana za urbanističku teoriju. Studirala je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, Berlage Institute u Amsterdamu i Universidad Politécnica de Catalunya u Barceloni. Velik dio svog radnog angažmana posvećuje proučavanju prostornih problematika u širem društveno-kulturnom kontekstu. 

DINO BELAMARIĆ arhitekt je koji kombinira arhitektonsko-projektantsku praksu i urbanističko istraživačko djelovanje. Autor i koautor je raznih arhitektonsko-urbanističkih projekata. Njegovo aktualno djelovanje sve je više usmjereno ka istraživačkoj sferi te realizaciji problematskih predavanja, izložbi, članaka, radionica i srodnih formata. 

TOMISLAV AUGUSTINČIĆ etnolog je i kulturni antropolog s istraživačim interesom za studije društvenog sjećanja te koordinator međunarodnih programa i projekata udruge SF:ius.

***

Predstavljanje e-publikacije održava se u okviru programa Priče s ruba, uz financijsku potporu Zaklade Kultura nova

Događaj će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.